Ansatte i offentlig sektor

Arbeidsforholdet til ansatte i staten reguleres dels av arbeidsmiljøloven og dels av statsansatteloven, mens arbeidsforholdet til ansatte i kommunal sektor reguleres fullt ut av arbeidsmiljøloven.

Arbeidsforholdet til ansatte i staten reguleres dels av arbeidsmiljøloven og dels av statsansatteloven (tidligere tjenestemannsloven). Helt overordnet kan man si at arbeidsmiljøloven gjelder for statsansatte med unntak av bestemmelser knyttet til innleie av arbeidskraft, midlertidige ansettelser, avslutning av arbeidsforholdet og tvister om arbeidsforholdet. Disse temaene er det gitt egne regler om i statsansatteloven. Det betyr altså at arbeidsmiljølovens regler om HMS, arbeidstid, rett til permisjon, diskriminering osv. også gjelder for arbeidsforholdet til ansatte i staten. I tillegg inneholder statsansatteloven regler om ansettelsesprosessen, hvilket arbeidsmiljøloven ikke gjør.

Arbeidsforholdet til ansatte i kommuner er regulert av arbeidsmiljøloven i sin helhet.

Det gjelder egne tariffavtaler for ansatte i staten og for ansatte i kommunal sektor.

Avgjørelser om ansettelse, oppsigelse, suspensjon, avskjed, ordensstraff eller forflytting av arbeidstaker i statlig eller kommunal sektor, regnes som enkeltvedtak i forvaltningslovens forstand. Det innebærer at saksbehandlingsreglene i forvaltningsloven må følges i slike saker. Fra denne hovedregelen er det imidlertid gjort noen unntak. Forvaltningslovens regler om begrunnelse, klage og omgjøring gjelder ikke for vedtak om ansettelse i staten og kommunene. Forvaltningslovens regler om klage gjelder heller ikke for vedtak om oppsigelse eller avskjed av kommunalt ansatte.

Offentleglova, som gir allmennheten rett til innsyn i staten og kommunens dokumenter, inneholder en rekke unntak fra hovedregelen om rett til innsyn. Flere personaldokumenter/opplysninger om ansatte er unntatt etter bestemmelser i offentleglova. I tillegg inneholder forskriften til forvaltningsloven bestemmelser om hva en søker, andre søkere og allmennheten generelt kan be om innsyn i av opplysninger og dokumenter i en rekrutteringsprosess.

Homble Olsby advokatfirma as

Akersgata 28 
0158 Oslo 

Tel (+47) 23 89 75 70

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Meld deg på vårt nyhetsbrev


The Legal 500 – The Clients Guide to Law Firms Homble Olsby advokatfirma as