Arbeidsdepartementet la i slutten av mars frem et forslag om endringer i arbeidsmiljøloven vedrørende midlertidige ansettelser. Forslaget går ut på at arbeidsgivere blir pålagt en plikt til å drøfte bruken av midlertidige ansatte i virksomheten med de tillitsvalgte en gang per år.
For å påse at denne drøftingsplikten gjennomføres, foreslås det å gi Arbeidstilsynet kompetanse til å gi pålegg og treffe de enkeltvedtak som ellers er nødvendig for å sikre at selve drøftingsprosessen gjennomføres.
Drøftingsplikten er foreslått å gjelde for alle virksomheter uansett størrelse. Bestemmelsen er derfor foreslått tatt inn som et nytt tredje punktum i arbeidsmiljøloven § 14-9 første ledd. Ordlyden er foreslått som følger:
”Arbeidsgiver skal minst en gang per år drøfte bruken av midlertidig ansettelse etter bestemmelsene i dette ledd med de tillitsvalgte”.
En lovfestet årlig drøftingsplikt skal ha til formål å øke bevisstheten om lovligheten av eventuelle midlertidige arbeidsavtaler, samt å øke bevisstheten om nødvendigheten av midlertidig ansettelse, også i tilfeller der lovens vilkår er oppfylt. Departementet ser for seg at drøftingsplikten vil bidra til kompetanseheving ved at virksomhetene systematisk må sette spørsmålet på dagsorden.
At drøftingene skal skje med ”de tillitsvalgte”, betyr at både fagforeningstillitsvalgte, verneombudet eller andre oppnevnte representanter for de ansatte kan være part i drøftelsene. Dette betyr at også små virksomheter som normalt ikke har en tillitsvalgtrepresentant blir nødt til å velge en slik representant dersom lovforslaget blir vedtatt.
Det forhold at bruken av midlertidige ansatte skal drøftes med tillitsvalgte, vil si at denne representanten skal få anledning til å uttale seg. Det er ikke et krav om at det oppnås enighet mellom arbeidsgiver og de ansattes representant. Det er fortsatt arbeidsgiver som bestemmer om det skal ansettes midlertidig eller fast, og det er fortsatt arbeidsgiver som må sørge for at lovens vilkår for midlertidighet er oppfylt.
I lovforslaget gis Arbeidstilsynet kompetanse til å føre tilsyn med at det gjennomføres drøftinger mellom arbeidsgiver og de tillitsvalgte. I dette ligger det at Arbeidstilsynet skal påse at det har foreligget reelle drøftelser. Det ligger imidlertid utenfor Arbeidstilsynets kompetanse å kontrollere hva partene har drøftet eller resultatet av drøftelsene. Formålet med å gi Arbeidstilsynet påleggskompetanse i denne sammenhengen er å sørge for at arbeidsgivere tvinges til å vurdere sin praksis for midlertidige ansettelser. I forhold til denne endringen er det foreslått å ta inn et tillegg om Arbeidstilsynets håndhevingskompetanse i arbeidsmiljøloven § 18-6 første ledd.
Trine B. Welhaven / 14.04.10
Nyheter
Homble Olsby høyt rangert av Legal 500 (13.04.2018)
Vi søker 1-2 advokater/advokatfullmektiger (21.03.2018)
Dom fra Arbeidsretten om rett til å velge egne tillitsvalgte (14.03.2018)