Er du i rute med ferieplanleggingen?

Er du i rute med ferieplanleggingen?

Sommeren står snart for tur, og mange har begynt å glede seg til ferie. Her er en oversikt over de viktigste reglene i ferieloven som arbeidsgiver bør være klar over for at sommerens ferieplanlegging skal gå smidig for seg.

Gratulerer med dagen!

Gratulerer med dagen!

Den 1. mai feires arbeidernes internasjonale kampdag over store deler av verden. Dagen ble innført og markert som demonstrasjonsdag for arbeiderbevegelsen første gang i 1890. Bakgrunnen var en demonstrasjon i Chicago noen år tidligere, der 200 000 amerikanske arbeidere streiket for innføring av åttetimers arbeidsdag og flere ble drept i sammenstøt mellom demonstranter og politiet. Fordi streiken hadde begynt 1. mai, ble datoen valgt som internasjonal demonstrasjonsdag – og har vært det siden.

Høyt rangert i Legal 500 rankings 2022

Høyt rangert i Legal 500 rankings 2022

Det er en glede å kunne informere om at vi også dette året er høyt rangert i Legal 500 rankings 2022. Både firmaet som sådan og fem av våre advokater er rangert, hvorav en advokat – Trond Erik Solheim – også er rangert i den prestisjefylte elitegruppen "Leading Individuals». Det er en anerkjennelse som henger høyt, og noe som derfor er både gledelig og verdsatt. De rangerte advokatene for øvrig er Merete Furesund, Ole Kristian Olsby, Runar Homble og Tore Lerheim.

Viktig avklaring om bruk av medleverturnus

Viktig avklaring om bruk av medleverturnus

Den 21. mars 2022 avsa Arbeidsretten dom om en overenskomst som gjelder for et stort antall private omsorgsbedrifter som er medlem av NHO. Overenskomst 453 bestemmer at ukentlig arbeidstid i gjennomsnitt ikke skal overstige 35,5 timer. Normalt er tariffavtalens timegrenser bindende for de ansatte og bedriften slik at det verken kan avtales bedre eller dårligere ordninger i bedriften.

Gjeninnføring av «kollektiv søksmålsrett» - hva betyr dette i praksis?

Gjeninnføring av «kollektiv søksmålsrett» - hva betyr dette i praksis?

I tråd med Hurdalsplattformen kan fagforeningene fra 1. juli 2022 ta ut søksmål mot bedrifter i saker hvor de mener det skjer ulovlig innleie av arbeidskraft. Dette kan de gjøre uavhengig av om medlemmet deres støtter eller vil være med på søksmålet. Vil dette føre til at antallet søksmål om ulovlig innleie kommer til å øke? Og vil fagforeningen etter hvert få en «kollektiv søksmålsrett» også på andre områder, f.eks. ved midlertidige ansettelser?

Høyt rangert i Chambers Europe 2022

Høyt rangert i Chambers Europe 2022

Det er gledelig å kunne informere om at vi også i år høyt rangert i Chambers Europe 2022. Både firmaet som sådan og fem av våre anerkjente advokater er rangert. De rangerte advokatene er Ole Kristian Olsby (managing partner og advokat), Runar Homble (partner og advokat), Tore Lerheim (styreleder, partner og advokat), Trond Erik Kvalsnes (partner og advokat) og Trond Erik Solheim (partner og advokat).

Trond Erik Kvalsnes inn som ny partner i Homble Olsby | Littler

Trond Erik Kvalsnes inn som ny partner i Homble Olsby | Littler

Trond Erik Kvalsnes tiltrer fra 1. april 2022 som partner i Homble Olsby | Littler. Kvalsnes har bred utdannelse og omfattende erfaring innen både arbeidslivsjuss og ledelse. Denne bakgrunnen har gitt ham spesialkompetanse innen arbeidskonflikter og maktkamp, varslingssaker, undersøkelser og granskninger, endrings-, omorganiserings- og nedbemanningsprosesser samt i oppfølgning av medarbeidere. I tillegg har Kvalsnes betydelig erfaring med kollektiv juss, håndtering av tariffparter og forhandlinger, samt GDPR, likestillings- og diskrimineringsjuss.

Nye regler for hjemmekontor

Nye regler for hjemmekontor

Bruken av hjemmekontor har økt kraftig under pandemien. På mange arbeidsplasser har arbeid hjemmefra fungert bra, og flere arbeidsgivere har videreført fleksible hjemmekontorløsninger. Mange har imidlertid etterlyst klarere regler for hjemmearbeidet. Regjeringen har nå vedtatt endringer i hjemmekontorforskriften, som gjelder fra 1. juli 2022.

Har du utenlandske ansatte?

Har du utenlandske ansatte?

Arbeidsgiver har ansvaret for at arbeidstakerne har lovlig opphold i Norge. Vi bistår en rekke virksomheter med å få lovlig opphold for ansatte/andre som skal jobbe for dem i Norge. Her gir vi deg noen hovedpunkter som det er viktig å huske på.

Vil endre arbeidsmiljølovens regler om trakassering

Vil endre arbeidsmiljølovens regler om trakassering

På kvinnedagen 8. mars sendte regjeringen ut et høringsforslag om trakassering i arbeidslivet. Forslaget er et ledd i oppfølgingen av Hurdalsplattformen, hvor regjeringen varslet at styrking av arbeidet mot vold og trakassering i arbeidslivet ville være en prioritert oppgave. 

Når har oppsigelsen kommet fram til arbeidstaker?

Når har oppsigelsen kommet fram til arbeidstaker?

Oppsigelser fra arbeidsgiver skal i utgangspunktet leveres til den ansatte personlig eller ved rekommandert brev. En fersk dom fra Borgarting lagmannsrett åpner for at oppsigelse på e-post eller ved levering i arbeidstakers postkasse i noen tilfeller også kan aksepteres.

Blant de to beste advokatfirmaene i arbeidsrett i Norge

Blant de to beste advokatfirmaene i arbeidsrett i Norge

Finansavisen Jus har offentliggjort resultatet av Advokatundersøkelsen 2022. Vi setter stor pris på at kolleger har stemt oss frem! Det er gledelig å kunne fortelle at Homble Olsby | Littler er rangert blant de to beste advokatfirmaene i arbeidsrett i Norge.

Nye ansatte? Slik får du mest mulig ut av prøvetiden

Nye ansatte? Slik får du mest mulig ut av prøvetiden

Både blant arbeidsgivere og arbeidstakere er det en utbredt oppfatning at prøvetiden ikke har noen realitet. Slik trenger det ikke være. Vi gir deg tipsene du trenger for å bruke prøvetiden til det den er ment for: å teste ut om den nyansatte passer i stillingen.

Homble Olsby advokatfirma as

Akersgata 28 
0158 Oslo 

Tel (+47) 23 89 75 70

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Meld deg på vårt nyhetsbrev


Homble olsby Legal500Homble olsby EuropeChambers2018