ARP – hva er det?

ARP – hva er det?

Aktivitets- og redegjørelsesplikten gir alle offentlige og mange private arbeidgivere plikt til å rapportere på virksomhetens likestillingsarbeid i årsberetningen. Vi gir deg verktøyene du trenger for å gjøre dette på en god og effektiv måte innen fristen 1. juli.

Har du startet arbeidet med likestillingsredegjørelsen for 2021?

Har du startet arbeidet med likestillingsredegjørelsen for 2021?

Mange er allerede godt i gang med alt som skal lages og kvalitetssikres for regnskapsåret 2021. Ikke glem likestillingsredegjørelsen! Årsberetningen deres må også ha opplysninger om denne. Redegjørelsen må blant annet inneholde resultatene fra den lovpålagte lønnskartleggingen dere skal gjøre. Her kommer noen tips som kan gjøre arbeidet med redegjørelsen lettere.

 

Et normalt arbeidsliv og et sprøytestikk, takk!

Et normalt arbeidsliv og et sprøytestikk, takk!

Regjeringen har varslet store lettelser i koronatiltakene, og mange øyner nå muligheten for å gå tilbake til et mer normalt arbeidsliv. En av de viktigste årsakene til dette er det høye antallet som har fått koronavaksine. Mange arbeidsgivere ønsker derfor å kartlegge de ansattes vaksinasjonsstatus og sørge for at flest mulig er vaksinert. Men hva har arbeidsgiver lov til? Vi svarer på fem sentrale spørsmål knyttet til vaksinasjon i arbeidslivet.

Har du deltidsansatte?

Har du deltidsansatte?

Den 17. januar 2022 sendte Arbeids- og inkluderingsdepartementet ut forslag til endringer i arbeidsmiljøloven på høring. Formålet er å styrke arbeidstakernes rett til heltid. «Hva betyr forslagene for meg som arbeidsgiver?», tenker du kanskje. Vi oppsummerer hovedpunktene.

Arbeidsrettslig nyttårskavalkade!

Arbeidsrettslig nyttårskavalkade!

Det nye året er godt i gang, og vi venter spent på hva det bringer på arbeidsrettsfronten. Men hva skjedde egentlig i 2021 – sånn bortsett fra korona – og hva har vi lært? 

Nyttårsforsett: Følg opp ansatte som ikke fungerer!

Nyttårsforsett: Følg opp ansatte som ikke fungerer!

Vi blir ofte kontaktet av arbeidsgivere som har ansatte som ikke fungerer. Det kan være at vedkommende ikke leverer i henhold til forventninger, leverer for sent eller at det er samarbeidsproblemer. For å optimalisere virksomheten er det viktig at arbeidsgivere tar tak i situasjonen selv om det kan oppleves ubehagelig. Her får du en kort gjennomgang av hvordan du som arbeidsgiver bør gå fram.  

Trekk i lønn ved feilutbetaling? Ikke fullt så enkelt ifølge Høyesterett

Trekk i lønn ved feilutbetaling? Ikke fullt så enkelt ifølge Høyesterett

Mange arbeidsavtaler har generelle bestemmelser som gir arbeidsgiver rett til å gjøre et trekk i arbeidstakers lønn hvis det skjer feilutbetalinger. Høyesterett slår nå fast at slike standardreguleringer normalt ikke gir arbeidsgiver adgang til å gjøre et trekk i arbeidstakers lønn for å korrigere tidligere feilutbetalinger. Mer konkrete avtaler om det aktuelle lønnstrekket må være på plass for at arbeidsgiver skal kunne gjøre justeringer på denne måten.

EU foreslår ny lovgivning for å beskytte plattformarbeidere bedre

EU foreslår ny lovgivning for å beskytte plattformarbeidere bedre

Torsdag 9. desember la kommisjonen frem et direktivforslag med flere virkemidler for å sikre at flere plattformarbeidere får tilgang til arbeidstakerrettigheter, sosiale goder og minstelønn. Det foreslåtte direktivet kan innebære at opp mot 4,1 millioner nye personer får status som arbeidstakere, med bedre sosiale rettigheter, kollektiv representasjon og høyere lønn.

Journalsnoking var oppsigelsesgrunn

Journalsnoking var oppsigelsesgrunn

Da kjærestens eks-kone ble lagt inn på sykehuset hvor arbeidstakeren jobbet som helsefagarbeider, åpnet og leste arbeidstakeren journalen til kjærestens eks-kone. I dag, 7. desember 2021, slo Høyesterett fast at dette gav sykehuset rett til å si henne opp.

Hvordan stoppe kjeften på frittalende ansatte?

Hvordan stoppe kjeften på frittalende ansatte?

Bruken av internett og sosiale medier har gitt enkeltpersoner nye ytringsarenaer og mulighet for å spre budskapet sitt til et stort publikum. For arbeidsgiver kan det være både plagsomt og skadelig når ansatte bruker denne muligheten til å uttale seg på en måte som ikke passer med virksomhetens profil. Hva gjør man med ansatte som slenger med leppa eller kommer med ubehagelige uttalelser offentlig? I de aller fleste tilfeller: ingen verdens ting.

Er julesesonghjelpen på plass?

Er julesesonghjelpen på plass?

Black Week går mot slutten og førjulstiden har startet. For mange arbeidsgivere betyr det et behov for ekstra bemanning. Vi gir deg det du trenger for å sørge for at årets julesesonghjelpere er lovlig ansatt.

Kom i gang med det lovpålagte likestillingsarbeidet

Kom i gang med det lovpålagte likestillingsarbeidet

Likestillings- og diskrimineringsloven pålegger virksomheter å arbeide for å fremme likestilling og hindre diskriminering. Offentlige virksomheter og private virksomheter med mer enn 50 ansatte er pålagt å følge en bestemt arbeidsmetode og å rapportere på arbeidet. Virksomheter som ikke har tilpasset seg reglene, bør komme i gang med å implementere nødvendige retningslinjer og prosedyrer så snart som mulig.

Homble Olsby advokatfirma as

Akersgata 28 
0158 Oslo 

Tel (+47) 23 89 75 70

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Meld deg på vårt nyhetsbrev


Homble olsby Legal500Homble olsby EuropeChambers2018