Arbeidslivskriminalitet – høringer

Arbeidslivskriminalitet – høringer

Regjeringen har sendt ut flere høringer som retter seg mot arbeidslivskriminalitet. Høringene tar blant annet for seg straffansvar for lønnstyveri, økt strafferamme ved brudd på bestemmelser i arbeidsmiljøloven og en bestemmelse om at lønn skal utbetales via bank.

Bakgrunnen for forslagene er å lage verktøy for å slå hardere ned på arbeidslivskriminalitet og useriøse aktører i arbeidsmarkedet.

Regjeringen foreslår å innføre en straffebestemmelse i arbeidsmiljøloven som forbyr lønnstyveri. Foruten "rene" lønnstyverisituasjoner, vil forslaget også ramme tilfeller hvor arbeidsgiveren permitterer arbeidstakerne formelt, men lar dem fortsette å jobbe uten lønn mens de mottar dagpenger. Den øvre strafferamme er satt til 5 års fengsel. I tillegg foreslås det å skjerpe den generelle strafferammen i arbeidsmiljøloven.

I et annet høringsnotat er det foreslått at det inntas en bestemmelse i arbeidsmiljøloven om at lønn skal betales via bank. Dette innebærer at det vil i utgangspunktet være forbudt å betale lønn i kontanter. Formålet er å redusere omfanget av svart arbeid, hindre arbeidslivskriminalitet og sikre arbeidstakernes trygderettigheter.

Homble Olsby advokatfirma as

Akersgata 28 
0158 Oslo 

Tel (+47) 23 89 75 70
Faks (+47) 23 89 75 71

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Meld deg på vårt nyhetsbrev


Homble olsby Legal500Homble olsby EuropeChambers2018