Forlengelse av ordningene med utvidet rett til omsorgspenger og sykepenger, samt forhøyet dagpengesats

Forlengelse av ordningene med utvidet rett til omsorgspenger og sykepenger, samt forhøyet dagpengesats

Regjeringen har fremmet forslag om å forlenge ordningene med utvidet rett til omsorgspenger og sykepenger, og forhøyet dagpengesats.

Selv om flere og flere er tilbake i jobb etter permittering grunnet covid-19, er situasjonen i arbeidsmarkedet fortsatt usikker. Uroligheten knytter seg til at det i den siste perioden har vært en økning i smittetilfeller, og strengere smitteverntiltak som følge av økningen.

Siden det er vanskelig å forutse hvilken innvirkning smitteverntiltakene vil ha, foreslår Regjeringen å forlenge utvidet rett til omsorgspenger og sykepenger. I tillegg er det fremmet forslag om fortsatt forhøyet dagpengesats.

Reglene om den utvidede retten til omsorgspenger forlenges slik at de vil være gjeldende til ut juni 2021. Dette innebærer at en familie har rett til minst 40 dager med omsorgspenger, i stedet for 20 dager som er det normale. Videre har foreldre en rett til omsorgspenger og rett til overføring av dager med omsorgspenger seg imellom når skoler eller barnehager er stengt.

Foreldre har i tillegg rett til omsorgspenger selv om kvoten er brukt opp i de tilfeller barn må holdes hjemme på grunn av særlige smittevernhensyn som må tas for barnet eller som må tas for familiemedlemmer som barnet bor med. De har også rett til omsorgspenger selv om kvoten er brukt opp når skoler eller barnehager er stengt.

Reglene om utvidet rett til sykepenger ved smitte eller mistanke om smitte forlenges slik at de vil være gjeldende ut mars 2021. Dette innebærer at arbeidstakeren har rett til sykepenger når vedkommende har fravær fra arbeidet på grunn av covid-19 eller ved mistanke om slik sykdom. For arbeidsgiver vil arbeidsgiverfinansieringen ved sykefravær grunnet covid-19 reduseres fra 16 til 3 dager.

Også reglene om midlertidig forhøyet dagpengesats forlenges til utgangen av mars 2021. Normalt er dagpengesatsen på 62,4 prosent av grunnlaget opp til 6G. Frem til mars vil kompensasjonsgraden være økt til 80 prosent av inntekter under 3G, og 62,4 prosent av inntekt mellom 3G og 6G.

Homble Olsby advokatfirma as

Akersgata 28 
0158 Oslo 

Tel (+47) 23 89 75 70
Faks (+47) 23 89 75 71

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Meld deg på vårt nyhetsbrev


Homble olsby Legal500Homble olsby EuropeChambers2018