Koronaviruset – nye tiltak for å hjelpe norsk økonomi og næringsliv

Koronaviruset – nye tiltak for å hjelpe norsk økonomi og næringsliv

Utbruddet av koronaviruset har den siste tiden ført til alvorlige konsekvenser for norsk økonomi og arbeidsliv. Vi i Homble Olsby følger fortløpende med på myndighetenes tiltak rettet mot kriserammede virksomheter.

Stortinget vedtok torsdag 19. mars 2020 den første tiltakspakken. Det viktigste for arbeidsgivere er at arbeidsgiveravgiften ble midlertidig redusert med fire prosentpoeng i to måneder. Det ble også gjort midlertidige endringer i regelverket for permittering, dagpenger og sykepenger. Ler mer om disse endringene her.

Flere tiltak for bedrifter og næringsliv ble vedtatt av Stortinget lørdag 21. mars 2020. Den statlige garantiordningen for lån til små og mellomstore bedrifter ble gitt en garantiramme på 50 milliarder kroner. Videre ble det vedtatt å gjenopprette Statens obligasjonsfond for blant annet å styrke tilgangen til kreditt for norske selskaper. I tillegg ble den lave satsen i merverdiavgiften, som omfatter persontransport, overnatting og deler av kultursektoren, redusert fra 12 til 8 prosent for en tidsbegrenset periode. Fristen for innbetaling av første termin av merverdiavgift, andre termin av forskuddsskatt og arbeidsgiveravgift ble utsatt. Vedtakene avventer andre gangs behandling i Stortinget.

Stortinget vedtok også en midlertidig lov som gir regjeringen hjemmel til å iverksette tiltak som følge av koronaviruset. Loven gir regjeringen vidtrekkende hjemler, men tiltakene må være nødvendige som følge av utbruddet av Covid-19. Andre gangs behandling vil etter planen skje tirsdag 24. mars 2020.

Regjeringen opphevet mandag 23. mars 2020 særregler slik at permitterte får dagpenger i påsken. Endringen innebærer at dagpenger ved permittering vil løpe som normalt, selv om det er høytid.

Ta gjerne kontakt med oss hvis virksomheten din har behov for tilpasninger som følge av utbruddet av koronaviruset.

Homble Olsby advokatfirma as

Akersgata 28 
0158 Oslo 

Tel (+47) 23 89 75 70
Faks (+47) 23 89 75 71

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Meld deg på vårt nyhetsbrev


Homble olsby Legal500Homble olsby EuropeChambers2018